Arrangementer

Hesselager tæppet og dets historie

Når man får så stor en opgave, går man til den med ærefrygt.

Hesselager tæppet og dets historie

 

Ved Lone juul Stærmose 

 

 

Hesselager tæppet

Når man får så stor en opgave, går man til den med ærefrygt. For hvordan vælger man, hvad der skal med på sådan et tæppe, som måske skal hænge der i 500 år?. Hvad er vigtigt og hvad er uvigtigt? Hvad er der plads til? 

Historien har jo altid bevæget sig som skygger hen over det vi i dag kalder Hesselager, dengang som nu, og det har jo altid været hverdagene, der har fyldt mest, men når konger og magten slås, tromler de hen over almindelige mennesker, som ellers har passet enhver sit, også i Hesselager. 

Jeg har forsøgt at vise både de store og de små ting i verden - Tiden før kristendommens ankomst, det første barn døbt i Hesselager Kirkes døbefont, til slag og krige. Fra manden der udformede Hesselagergårds berømte udseende, til manden der bestilte bygningen, isboder og dagligdagen i kirke og sogn. Udvandringen til Amerika og bombefly på himmelen. Omgivet af årets gang i form af fugle, planter, insekter og hverdagens gøremål. Det skal være et tæppe, som når det er broderet færdigt, skal indbyde til opdagelser og jagt på den ting, man ved, er der – men hvor …

Efter sommerferien, kommer der et foredrag med Mai-Britt Schultz, der fortæller om motivkredsen – og viser billeder fra tæppets akvarelforlæg. 
Datoen kommer senere 

  

Mai-Britt Schultz er kunstneren, der står for udformningen af tæppet. 
Man kan se mere om hende på 
www.mai-britt-schultz.dk

 

 

HESSELAGERTÆPPETS HISTORIE 

Hesselagertæppets historie fortæller om Hesselager Sogn, Hesselager Kirke og Johan Friis til Hesselagergaard.

Hesselagertæppet starter i år 1000 og ca. 1000 år frem.

I de 1000 år fortæller tæppet bl.a. om alt fra troen på aserne og overtro, katolicismen, vikingetiden, kristendommen/den første præst, reformationen, rigskansler Johan Friis herre til Hesselagergaard med stor indflydelse på Hesselager, fra den første kirke i Hesselager til den nuværende Hesselager Kirke.

Der er flettet Danmarkshistorie ind i tæppets historie.

Der er så meget at fortælle, at der bliver trykt en folder, der fortæller hele tæppets historie i enkeltheder samtidig vises de forskellige billeder/akvareller.

Anledning/hvorfor

Projektet blev starter med inspiration fra andre kirketæpper og for at fortælle om Hesselager Sogn, Hesselager Kirke og Johan Friis til Hesselagergaard.

Da Hesselager Kirke er en Vejkirke (åben hver dag), kan turister såvel som lokalsamfundet få glæde af at se dette smukke kunstværk, som skal ophænges i Hesselager Kirkes våbenhus.

Design

Kunstner Mai-Britt Schultz, Kragekær Kunstskole, Tåsinge har tegnet og malet de 10 akvareller, der udgør det færdige tæppe.

Projektet er startet af Lone Juul Stærmose.

Størrelse

3,65 cm x 60 cm. (10 stykker syet sammen)

Materialer

Hørlærred broderet med hhv. DMC garn og Blomstergarn.

Der bliver broderet hovedsaligt med kædesting, kontursting, franske knuder o.a.

Hvem har syet

11 lokale brodøser i alderen 51 – 77 år mødes en gang om ugen, hvor der broderes. (der broderes også hjemme).

Hvornår

Prøvesyningerne påbegyndtes januar 2017.                                                                

Juni 2018 påbegyndtes ”det rigtige” tæppe.

Det forventes at tage 3-4 år.

Hvor kan det ses i dag

Konfirmationsstuen, Purreskovvej, Hesselager Præstegård hver torsdag kl. 10.00 – 12.00 er alle velkommen til at kigge forbi.