Arrangementer

Der broderes på Hesselagerfrisen i konfirmandstuen

Af: Gitte Kjeldal, 55 år og journalist på Fyns Amts Avis på 25. år.

Ni kvinder er begyndt at brodere en knapt fire meter lang frise til Hesselager Kirke - tæppet kommer til at fortælle både landsbyens historie og Danmarks historie.

Det er halvandet år siden de først fik ideen, Lone Stærmose og Merete Vang. Og nu sider de sammen med syv brodøser i konfirmandstuen til Hesselager Præstegård og broderer hver torsdag formiddag på små prøver.

De broderer en fortælling om Danmark og om Hesselager, som kvinder gør og har gjort i altid, og de regner med at det kommer til at tage dem flere år.

- Det er en klassisk kvindeting at brodere, siger Marjon Boelskov en af de foreløbig ni brodøser.

- Det har måske især dronninger gjort, i dag har flere af os lært det som børn. Vi fortæller en historie med vores hænder og så er det samtidig hyggeligt, vi sidder og fortæller hinanden historier om Hesselager. Jeg har ikke broderet i 45 år, det har ikke været moderne, men jeg nyder virkelig roen i arbejdet og samtidig fortæller vi byens historie og fortæller samfundet frem, siger hun.

Planerne for det kommende Hesselagertæppe er ambitiøse og gennemarbejdede - de vokset ud at interessen for håndarbejde og for såvel lokalhistorie som Danmarkshistorie.

Det er Lone Stærmose, der har fået ideen, sekunderet af Merete Vang har de udviklet ideen om et tæppe til Hesselager kirke, der er vejkirke og derfor udflugtsmål for gæster, som vil få endnu en dimension i oplevelsen, når tæppet engang bliver færdigt.

De har ingen hast, kvinderne er ganske klar over, at et så ambitiøst projekt tager flere år at skabe.

Hvis andre får lyst til at være med er de velkomne, siger Lone Stærmose.

- Og man er da også meget velkommen til at komme og se, hvordan arbejdet skrider frem, siger hun.

De er også forberedt på, at det koster mange penge at skabe, små 100.000 kroner, når alt er færdigt og tæppet hængt op i kirkens våbenhus og indrammet af beskyttende glas.

-Vi har fået penge fra LAG i første omgang, vi har fået menighedsrådets accept af projektet og vi har lov at bruge konfirmandstuen til at arbejde i. Men såvel stof, som garn er dyrt og vi arbejder med flere muligheder for at man kan investere i dele af tæppet og få et bevis på det. Vi skal ud og søge fonde, men håber da også at lokale virksomheder i området vil støtte os, siger Lone Stærmose.

Lone Stærmose har tidligere syet et stort vægbillede, og det var det, der fik hende ind på ideen om et tæppe om Hesselagers historie. Det er kunstneren Mai-Britt Schultz, Tåsinge, der har tegnet den 3,6 meter lange frise. Men kvinderne har også haft kontakt med selskabet for Kirkelig Kunst og gennem en lang række møder med menighedsråd og lokalhistorisk forening er indholdet i frisen vokset frem.

De har også hentet inspiration fra bogen "Dværgen fra Normandiet", som fortæller historien om, hvordan Bayeux-tapetet blev til, broderiet fra den tidligste middelalder, der befinder sig i den franske by Bayeux i Normandiet. Men også i nutiden, skabes der ambitiøse broderede billedfriser, som Ladby-tæppet på Nordfyn eller Hærvejstæppet, der hænger i Viborg og som kvinderne har besøgt til inspiration.

Torsdag formiddag sidder brodøserne med hver deres lille hørlærredsklud, hvor broderiet er skitseret med farveblyant.

De prøver sig frem med kædesting, kantsting, fladsting og knudesting og mellem hænderne vokser små billeder frem, lige nu er det især en munk fra middelalderen, de forsøger sig med, men også en pige med en lang gul fletning, en gravhøj og en fin flettet kurv, bliver der eksperimenteret med.

Nogle syr med tofarvet garn, andre lægger skygger med forskellige farver og diskuterer om munkens kutte nu er brun eller grå. Var hans franciskaner eller noget andet. Det fine arbejde er alt sammen en prøve, der skal skabe grundlag for den endelige beslutning om, hvordan det store tæppe om Hesselagers historie skal se.

Tæppet fortæller om Damestenen, om middelalder og reformation, om Johan Friis der holdt til på Hesselagergård og var kongens kansler og en meget indflydelsesrig mand i Danmark, her er nedslag fra nyere tid med luftballoner, dampmaskiner og fly helt frem til hippietiden i tresserne og til finalen, en juleaften hos en børnefamilie omgivet af moderne udstyr som computer og ipad og julens engel.

Foreløbig er Mai-Britt Schultzs frise en skitse uden farver, den er suppleret med akvareller til inspiration for syerskerne, der er i gang med at prøve sig frem med de forskellige teknikker, der skal ligge til grund for den endelige beslutning om, hvordan tæppet skal syes.

Og det er vidt forskellige kvinder, der sidder om bordet, næsten alle har broderet om ikke andet så i deres skoletid. Andre som Ruth Christiansen har haft det som hobby hele livet, men der har ikke været meget afsætning af værkerne.

- Jeg broderede en klokkestreng til mine børn - men den er aldrig kommet op at hænge, det er jo ikke moderne mere, siger Ruth der nyder arbejdet i konfirmandstuen sammen med de andre kvinder.

Susan Rasmussen synes det er interessant at få noget at vide om sin by og hun føler sig udfordret med håndarbejdet .

- Vi lærer hele tiden noget af hinanden og prøver noget nyt, siger hun.

Inge Marie Holmskov er normalt stærkt engageret i foreningsliv med hovedvægt på idræt i Hesselager og hun nyder at lave noget helt andet.

- Jeg har broderet som barn, det var tællesyning og hulsømme, og jeg husker det, som at jeg pillede op i en uendelighed. Det her er spændende og noget helt andet end jeg plejer at bruge min tid på, og så synes jeg, at det er sjovt at få noget at vide om historien, siger hun.

Hanne Markvardsen er tidligere landmandskone og har hele livet haft job som brodøse for et garnfirma ved siden af, hvor hun har syet nye broderier, så hun har stor rutine i håndarbejdet og har desuden god kontakt til garnfirmaet.

- Det er dejligt at brodere og vi tager også arbejdet med hjem, hellere sidde med det om aftenen end at falde i søvn til tv'et, siger hun.

Grethe Ørnegaard synes ligefrem, det er en slags terapi at brodere.

- Det er godt til at løse problemer, når man sidder og syr, dukker der som regel en løsning op, siger hun mens hun koncentrerer sig om, at skabe liv i den grå stendysse, hun har tegnet på hørlærredet.

 

se vidio på 

https://youtu.be/dnXv-wx64xo